ACLARIDA DE PLANÇONEDA EN PI BLANC A CAN GARRIGA DEL SOLEI (BIGUES I RIELLS)

La finca de Can Garriga del Solei fou fortament afectada pels incendis del fatídic any 1994, amb aproximadament un 70 % del bosc calcinat. El mateix any 1994 es va redactar el PTFMG i l’any 2018 es va revisar.

Aprofitant la puntuació de les subvencions GFS de l’any 2019 per aclarida de plançoneda se li proposa a la propietat iniciar els treballs de millora del bosc, 25 anys després de l’incendi.

El cost dels treballs es distribueix en el 80 % provinent de la subvenció i el 20 % restant provinent de la venda de fusta de la propietat o bé amb aportació directa. L’objectiu és que la finca pugui suportar econòmicament la seva millora, en la part on la subvenció no hi arribi.

L’estat actual és un bosc híper-espès amb densitats de 5.000 a 20.000 peus/ha, depenent de l’indret, amb altres espècies esparses acompanyants (alzina, roure martinenc, arboç, llentiscle…). És el característic bosc de pi blanc excessivament regenerat post-incendi, del que malauradament a Catalunya en tenim milers d’hectàrees.

S’executa la primera aclarida de plançoneda, acompanyada de la poda de millora de la qualitat de la fusta, fins a una alçada de 2,00 m. Es disminueix la densitat fins a 1.000 peus/ha. Es respecten totes les espècies arbòries i arbustives de port arbori acompanyants.

Aquesta actuació millora la vitalitat del bosc, a l’adaptar la densitat arbòria a la possibilitat del medi. A més a més es millora la qualitat futura dels peus restants, a l’haver potenciat els millors arbres i sanejat el tronc.

Aquests treballs estan subvencionats pels fons FEDER i el DARPA, amb els ajuts a la Gestió Forestal Sostenible del 2019.


ENTREVISTA CATFOREST A LA REVISTA SILVICULTURA NÚM. 81